Robin Hunzinger - La cavale
Accueil > Actualité > Centar Andre Malraux vas srdačno poziva na projekcije francuskih (...)

Centar Andre Malraux vas srdačno poziva na projekcije francuskih dokumentarnih filmova 

lundi 28 novembre 2011, par La cavale

‎Présentation de trois films de Robin Hunzinger la même semaine à Sarajevo. Jeudi 1 décembre 2011 : "Sarajevo notre résistance", vendredi 2 décembre 2011 : "Notre camarade Tito" et samedi 3 décembre 2011 : "Closing your eyes" !

Centar Andre Malraux vas srdačno poziva na projekcije francuskih dokumentarnih filmova

1. Decembar
20h00

SARAJEVO, NAŠ OTPOR

Režija : Robin Hunzinger

Ovaj film je priča o zajedničkoj avanturi ; portret čovjeka koji postoji zahvaljujući njegovom odnosu s drugima. Tog čovjeka nećemo vidjeti, vidjet ćemo šta je uradio. Čut ćemo i vidjeti šta je značilo otići u opkoljeno Sarajevo i donijeti knjige, ploče, filmove. Šta je značilo i šta znači ostati. Šta o tome kažu oni, slavni ili ne, koji su nakon tog ludog i nužnog poteza Francisa Bueba, malo po malo izgradili Centar Andre Malraux i probudili određenu ideju o kulturi među ljudima, svakim danom njihovih života i njihove smrti. Tu, u Sarajevu, u Evropi, jučer i danas.

21h00 "Razgovor o našem angažmanu"
Moderator : Eldin Karić
Učesnici : Peđa Kojović, Enver Hadžiomerspahić, Svetlana Cenić, Almir Čehajić Batko, Alma Mašić

2. Decembar
20h00

NAŠ DRUG TITO

Režija/Scenarijo : Robin Hunzinger, Sabina Subašić

Film će predstaviti : Ahmed Burić, Dino Mustafić

Sabina je rođena u zemlji koja više ne postoji, Jugoslaviji. Njeni drugovi su, kao i ona, vjerovali u san o pravednom društvu. Taj san se pretvorio u apokalipsu. No, svi oni pamte zlatna vremena Titovog doba. Odakle dolazi ta nostalgija ? Ko je bio Tito ? Da li je predstavljao mnogo više od slavnog predsjednika, mnogo više od historijske ličnosti ? Kako se danas sjećamo Tita ?


3. Decembar
20h00

TAMO JE BOLJE

Režija : Zouhair Chebbale

Mustapha i Abdelkader imaju 14 godina i žive na suprotnim stranama Mediterana. Mustapha živi u Casablanki, radi sa ujakom u tvornici namještaja i sanja o životu u Francuskoj. Abdelkader je Francuz marokanskog porijekla, živi u predgrađu Strasbourga i sanja o raspustu u Maroku. Uprkos njihovim različitim uslovima života, misao da je "tamo sigurno bolje" ne napušta ova dva mladića.

21h00

ZATVORI OČI

Režija : Robin Hunzinger

„Zatvori oči“ je dokumentarni film o tri palestinska grada koji umiru, film o tri različita oblika zatvaranja i gušenja : revolt u Nablusu, ravnodušnost u Hebronu, nestajanje u Kalkiliji. Ovaj film predstavlja zbirku svjedočanstava ljudi izgubljenih u izolaciji koja im je nametnuta.

© la revue des ressources : Sauf mention particulière | SPIP | Contact | Plan du site | Suivre la vie du site RSS 2.0 | La Revue des Ressources sur facebook & twitter